Seminar i Rogaland

veksthus greengrowing2

 

Bioforsk Vest Særheim inviterte forskere og rådgivere fra nord-vest Europa til et seminar i Rogaland den 10.-12.Mars 2014 i sammenheng med prosjektet GreenGrowing om muligheter og utfordringer for energioptimalisering i veksthusproduksjon. Seminaret var åpent for alle interesserte og det ble presentert ny kunnskap som kan implementeres i Norske veksthus. Deltakerne lot seg imponere av omvisningene hos tomatprodusenter på Jæren og på Finnøy.

 

Med bakgrunn i økte energikostnader og mer bevissthet om bruk av energi, har det de siste årene vært stor FoU aktivitet på energioptimalisering i veksthusproduksjon, særlig i nord-vest Europa. FoU resultater fra Bioforsk vest Særheim har ført til at Norge har kommet langt innenfor produksjon av vekstshustomater. Norske produsenter med helårsproduksjon av tomater i veksthus har høyest avling i verden. Hele 50% høyere enn i Nederland. I tillegg holder norske tomater som regel høy kvalitet. Men veksthusproduksjonen er energikrevende. Energi utgjør 25 – 40% av produksjonskostnadene i norske veksthus. En reduksjon av energikostnader er nødvendige for å kunne sikre framtiden.

Forskere og rådgivere fra Danmark, Norge, Sverige,Tyskland, Nederland og Belgia som deltar i GreenGrowing prosjektet, jobber blant annet med utvikling av nye teknologier innen isolering og energilagring, belysningsteknikk, luftfuktighetsstyring, nye produksjonssystemer som gir økt produksjon pr enhet av energi og plante- og sortsutvalg, og nye klimastyringssystemer. For å formidle noen av resultatene deres til produsentene i Norge, ble det holdt seminar etter markvandring i Orre Gartneri. Det ble holdt innlegg om:

-       Resultater fra energiprosjekt i Norge (Anders Sand, NGF)

-       Belysningsteknikk: SON-T eller LED- lys, hva er fremtiden? (Carl Otto Ottosen,Danmark, Bert Schamp,Belgia, og Karl-Johan Bergstrand, Sverige.)

-       Fremtidens energieffektive veksthus i Tyskland (Melanie Horscht,Tyskland)

-       Energilagring og muligheter for energioptimalisering i Belgia (Evert Eriksson,Belgia)

Resultatene av forskningen som allerede har blitt gjort viser at der finnes store muligheter for betydelig energibesparelser. Men det finnes også store utfordringer for å få budskapet ut til gartnere, hvor det skal overføres og tilrettelegges for norske forhold. Hos Bioforsk Vest Særheim jobber vi nå med metoder for å overføre kunnskap mer direkte til den enkelte gartner som skulle ha behov for det.

 

Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin 

Rogaland Landbrukspark

landb liten

Rogaland Landbrukspark er Norges største kompetansesenter for landbruk.

Vi skal gjennom samhandling om prosjekter, aktiviteter, nettverksbygging, formidling av kompetanse, profilering og felles kompetanseutvikling innen FoU, utdanning og rådgivning skape:

Økt konkurransekraft for landbruket

Månedens Arrangement

April 2019
M T O T F L S
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Abonner på Nyhetsbrev